Undvik stopp i avloppet

Stopp i avloppet är något som de allra flesta husägare råkar ut för någon gång. Hur ofta man gör det beror till största del på hur försiktig man är med vad som sköljs och spolas ned i avloppen. Är man försiktig undviker man inte bara stopp i avloppen, utan kan också förlänga rörens livslängd markant.

Som tur är finns det en hel del saker man kan göra för att minska risken att få ett stopp – och en rad åtgärder ifall det väl sker. Du behöver således inte plocka upp telefonen och ringa en rörmokare på en gång. Istället kan du försöka spara pengar genom att göra det själv.

Vad spolar du ned?

Som nämnt ovan – det mest betydande du kan göra för att undvika stopp i avloppet är att vara försiktig med vad du stoppar ned. I första hand är ett avlopp i köket till för förbrukat vatten – och egentligen inte mer än så. Givetvis är det fortfarande så att andra saker kommer att hamna där ändå, men man bör undvika det i den mån det är möjligt. Avloppet i badrummet å sin sida är i första hand till för att kunna leda bort exkrement och lättlösligt papper. Om ett avlopp utsätts för större påfrestningar än det är anpassat för, förkortas livslängden.

Använd silar

När du är i köket kan du skona avloppen genom att använda fina och täta silar. Du kan till exempel använda dem när du skalar potatis, sköljer ur en gryta med ris eller rensar fisk. På så vis minskar du effektivt olämpligt avfall i avloppet (kanske sparar du in på räkning från en rörmokare lite längre fram också?)

Tvätta vasken regelbundet

Något annat som är bra att för vana är att tvätta ur vasken med mycket varmt vatten med jämna mellanrum. En vanlig orsak till stopp är nämligen fettavlagringar som satt sig i röret. Hett vatten råder bot på detta hos http://rörmokarenistockholm.se. Gör du inte detta, kommer fettavlagringarna att växa och till slut ge ett stopp i avloppet. Om det redan har skett kan du förhoppningsvis lösa problemet själv, utan att behöva ringa in en rörmokare.

Toaletten

När det gäller toaletten är det viktigt att hålla den ren och köra igenom den med lämpligt rengöringsmedel någon gång i veckan. Om du gör detta och inte använder stora mängder papper till en spolning, är det ganska osannolikt att du får ett stopp i avloppet. Dock finns alltid risken där – så det är bra att vara beredd med lämpliga redskap i hemmet.

Så gör du om det har blivit ett stopp

Om du har fått stopp i toaletten behöver du inte plocka upp telefonen och ringa en rörmokare på en gång. Börja istället med att fylla en hink med vatten och häll det i toalettstolen från så hög höjd du kan. Det här kan lösa ett mindre stopp. Observera att det här inte bör göras om toalettstolen redan är full med vatten.

Om inte det fungerar kan du försöka att lösa stoppet med hjälp av en vaskrensare. Om inte heller det fungerar, kan ett rensband eller en avloppspump göra susen.

Om du har fått stopp i köket gäller lite andra metoder. Börja med att tömma ut vattnet i diskhon med en skopa. Spola sedan mycket hett vatten rätt ner i avloppet. Bara det kan räcka i vissa fall. Om det inte gör det kan du använda en vaskrensare. Det finns ytterligare ett antal metoder hemmafixaren kan använda sig av, men det kan vara lönt vid det här läget att faktiskt ringa en rörmokare.