Säsong för taktvätt

När är det egentligen säsong för taktvätt? När är det allra bäst att utföra den? Niklas och Stefan Westerlund berättar om deras erfarenheter inom taktvätt och vad vädret har att göra med det hela och hur man måste anpassa sin taktvätt efter det.

När är det säsong?
Egentligen är det säsong på taktvätt ända från den tidiga våren då frosten släppt. Den pågår tills frosten kommer igen alltså ända in i oktober/november.

Vad säger Niklas och Stefan Westerlund om taktvätt och väder?
Dessa killar driven en firma som utför taktvätt och de har båda lång erfarenhet inom branschen. De berättar att man får vara smart när det kommer till taktvätt och tidseffektiv. Då man inte kan utföra en hel taktvätt göteborg då det regnar så får man tänka smart. När man utför en taktvätt så ska taket först och främst rengöras från skräp och tjocka mosslager. Detta kan man utföra i vilket väder som helst och då fokuserar det på dessa uppgifter då det regnar. När uppehållet kommer så åker de och behandlar taken och sedan målar dom.

Stefan och Niklas använder sig av silanimpregnering och en alg och fuktspärr i sin taktvätt och det positiva med dessa är att det tar inte alls lång tid för det att torka. Man behandlar två gånger men man kan påbörja andra behandlingen precis efter att man utfört den första vilket är tacksamt och tidssparande i en taktvätt.

När det kommer till olika tak och dessa olika färger då erfarar killarna att det är bruna och svarta tak som behöver taktvätt mest av någon anledning. Dessa måste man också måla oftare än till exempel röda tak där det endast räcker med en taktvätt då och då för att det ska se snyggt ut igen.

Risken med att utföra sin taktvätt själv
Ofta sägs det att man inte ska använda högtryck på sitt tak i en taktvätt då det kan gå sönder av trycket. Det påståendet är korrekt om man inte har för avsikt att även behandla taket med ett medel. Om man behandlar med medel så tränger det in och impregnerar taket och skyddar det. Stefan och Niklas använder sig av högtryck när dom utför en taktvätt men de gör de på rätt sätt och med hänsyn även till taktypen.

De rekommenderar faktiskt att man anlitar en firma även till taktvätt som kan låta enkelt men det är en hel del inom området som man behöver veta så man inte gör mer skada än nytta.