Köp hus – gammalt eller nytt?

Det är många som tillbringar kvällar och lunchraster med att söka på nätet efter sitt kommande drömhus. Helgerna fylls med visningar och till en del objekt kan det vara kö redan när visningen öppnar. En fråga som många funderar på är om man ska investera i ett helt nytt hus eller om man ska köpa ett gammalt och renovera det. Här går vi igenom några fördelar och nackdelar med båda alternativen.

Fördelar med att köpa nytt hus

De största fördelarna med att köpa ett nytt hus är självklart att det i stort sett är underhållsfritt de första 5 till 10 åren. Köksrenovering, badrumsrenovering, dränering, allt som kostar pengar ligger långt fram i tiden. Istället så får du tillbringa tiden med att välja hur ditt kommande drömkök ska se ut, om ni ska ha enstavs- eller trestavsparkett och många andra frågor. Att köpa ett nybyggt, nyckelfärdigt hus, är förhållandevis enkelt.

Nackdelar med att köpa ett nytt hus

Inga fördelar kommer utan nackdelar. Du behöver förvisso inte göra en köksrenovering så for du flyttar in men ett nybyggt hus är inte helt färdigt. De första två åren ska huset sätta sig vilket gör att de tapeter du sätter upp vid köksrenovering & badrumsrenovering Göteborg, kanske spricker det och behöver göras om. Om du verkligen har sett fram emot att få sätta upp en spännande fototapet i vardagsrummet så gör du bäst i att vänta ytterligare ett tag med det.

Kanske har ni garantifel som ska åtgärdas vilket kan ta en del tid och kräva många timmar hemma med hantverkare på dagarna. Om du köper ett nytt hus så kommer du i bästa fall få sådd till en gräsmatta men ni är långt ifrån en lummig trädgård. Den mest självklara nackdelen är förstås att nybyggda hus kostar mer i första skedet än ett gammalt hus i samma storlek.

Fördelar med att köpa ett gammalt hus

För den som väljer att investera i ett gammalt hus så finns det en rad fördelar. En självklar sådan är att du inte behöver betala lika mycket till en början utan kan sprida ut dina kostnader över tid i form av renovering. Har ni lagt undan pengar för en kommande köksrenovering så kan det vara roligt att få välja allt själv och se hur det gamla huset förvandlas till erat hem.

Lummiga trädgårdar odlar man inte fram på en handvändning och med ett gammalt hus så tillkommer ofta en trädgård. Men lite tur så har något tagit väl hand om den och ni får en vacker trädgård på köpet.

Nackdelar med att köpa ett gammalt hus

Året efter att ni flyttar in så dör värmepannan, den borde ha många år kvar men av någon anledning så höll den inte hela vägen. Ni budade så högt på huset att ni inte har råd med en köksrenovering på flera år trots att det verkligen behövs. Ett gammalt hus kräver en hel del arbete och omsorg och risken finns att man inte har tid, ork, intresse eller ekonomi för insatserna som krävs.