Köket och hur det påverkas av dess fönster

Är det dags för en köksrenovering? En viktig faktor att beakta för vilket rum som helst i huset, är vilka fönster man har. Har man gamla fönster kanske man satsar på att ta hand om dem, snarare än att sätta in nytt. Oavsett om man planerar att sätta in nya fönster eller inte, finns det oerhört mycket man kan göra med gardiner, växter och belysning. Förutom beklädnaden finns det dock ett antal viktiga faktorer som påverkar. Här ger vi några exempel på det.

Väderstreck

Om du bygger nytt, eller om du gör en väldigt omfattande köksrenovering stockholm pris, har du möjligheter att påverka hur ljuset faller in. Fundera över vilket ljusinsläpp du vill ha. Önskar du särskilt mycket sol på morgonkvisten, när du äter frukost? I sådana fall kanske ett östligt läge är det bästa. Tvärtom ifall man vill ha så mycket kvällssol som möjligt.

I allmänhet är det bra att beakta två saker – ett fönster som vetter mot norr ger som regel ett kallare dagsljusinsläpp. Ett fönster som vetter mot söder släpper in mer sol och värme under dagen. Fundera på vilket ljus du önskar under din köksrenovering.

Fönsterbeklädnad

Det finns oerhört mycket att göra när det gäller fönsterbeklädnad, och då kanske i synnerhet gardiner. Med gardiner har du goda möjligheter att reglera såväl insyn som ljus. Ett par långa, tunna och böljande gardiner ger en helt annan känsla för köket än ett par tjocka gardiner i ett sammetsliknande material.

Generellt, i kök, brukar man rekommendera ganska tunna gardiner. Det är inget rum som man behöver mörklägga (som kan vara fallet i sovrummet till exempel) och sällan ett rum där man känner ett behov att begränsa insynen maximalt. Gardiner i rätt tjocklek kan man se ut igenom på nära håll – men reglerar fortfarande insyn hyfsat väl på lite längre håll.

Något att ha i åtanke är att gardinerna troligtvis kommer att behöva tvättas lite oftare än gardiner i andra rum. Detta eftersom ångor, fett och smuts riskerar att hamna på dem, ifall de hänger nära kökets arbetsytor.

Ta också hänsyn till växter och fönsterbelysning. Det här kanske man inte funderar så mycket på under en köksrenovering, men strax efter lär det bli aktuellt. Vackra växter och trendig belysning gör oerhört mycket för fönstrens känsla i köket.

Storlek

Om du vill ändra fönsterstorlek under din köksrenovering kommer du sannolikt att behöva ansöka om bygglov. Detta eftersom det förändrar fasadens utseende. Samma sak gäller om du funderar på att sätta in en takkupa, dock beror det på hur detaljplanen ser ut.

Klart är att fönsterstorlek gör en väsentlig skillnad för hur köket upplevs. På senare år har det blivit trendigt med stora fönster som nästan går från vägg till vägg i delar av köket. Särskilt aktuellt kan det här vara att överväga om man har en vacker utsikt. Givetvis behöver man ta hänsyn till insynen. Om människor går direkt utanför på gatan är det kanske inte särskilt aktuellt. Om man däremot har vatten, ängar eller något annat vackert att fästa blicken på, kan det vara värt mödan och kostnaderna.