Dags att slipa trägolvet?

Fördelen med att ha ett trägolv är att de har en lång livslängd och de går att slipa. För det finns få saker som är så vackert som ett välskött trägolv. Vill du kan du också många gånger färga om golvet. När det kommer till själva slipningen är det viktigt att den blir rätt gjord. Inte bara för utseendet utan för att inte skada golvet. Slipa golvet kan du göra själv eller anlita någon. Det är ett jobb som tar tid och det behöver inte kosta en förmögenhet att anlita någon.

Vill du slipa golvet själv?

De allra flesta har inga problem med att slipa golvet. Det lättaste är att du använder en maskin men det går att slipa för hand. Det är dock ett gediget arbete och att använda maskin underlättar jobbet. Du behöver inte köpa en maskin utan det finns gott om möjligheter att hyra.

  • Det du behöver göra först är att tömma hela rummet på möbler
  • Ta bort golvsocklar och eventuell spikar som sticker ut
  • När du startar golvslipen ska den aldrig ha valsen nere för annars kommer golvet bli ojämnt
  • Börja med ett grövre sandpapper och avsluta med ett finare sandpapper

När du slipar ska du börja diagonalt så du blir av med alla ojämnheter som kan finnas mellan plankorna. Ta alltid upp valsen när du ska vända riktning. Tänk också på din säkerhet och använd både munskydd och helst något skydd för ögonen. Dammet som bildas när man slipar är inte hälsosamt.

Sista stegen när du är klar med slipningen

När du känner att du har ett jämnt slipat golv är det bra att kontrollera hörnen. Det är lätt att missa småfläckar där det är svårt att komma åt. Dammsug sen golvet nog så du får bort allt damm. Torka också försiktigt av hela golvet men utan att det blir det minsta blött. Då kan fukt tränga ned och resultatet bli flammigt. Det finns många sätt att efterbehandla golvet. Varje sätt har sina fördelar och nackdelar.

Vaxade eller bonade golv är vackra men mer känsliga. Men vill du färga golvet vitare ska du välja den varianten. Lackade golv är mycket tåligare och det kan vara extra bra om du har barn. Lägg gärna flera lager lack men låt torka noga mellan lackningarna. Du bör också dammsuga golvet noga mellan lackningarna så det inte hamnar damm eller annan smuts i lacken. Det gör inte bara golvet mindre tåligt utan blir också synligt. Som du märker så är det många steg så anlita ett proffs istället för att stressa igenom jobbet.