Då behöver du hjälp med rörinstallationen

Det mesta inom renovering kan genomföras på egen hand. Detta med allt från att sätta upp tapeter och flytta en vägg till att byta golv. När det kommer till rörinstallationer och elinstallationer bör man däremot överväga att ta in hantverkare. En del elinstallationer får inte ens utföras av privatpersoner. Några exempel på när rörmokare bör kontaktas är:

  • Toalettinstallation

Toaletter bör bytas om de börjat spricka eller läcka. Många passar på att göra det vid en badrumsrenovering för att därigenom ha genomgående uppdaterade möbler och inredning. Men de kan självklart behöva bytas tidigare än så. Beroende på problematik kan toaletten alternativt lagas eller ersättas. Man får göra detta själv men har man inte kunskapen är det betydligt bättre att låta en rörmokare genomföra jobbet.

  • BlandarbyteRörmokare Göteborg

Det behöver inte vara svårt att byta en blandare i kök eller badrum. Men det är vissa saker man bör tänka på. Ett exempel är om blandaren inte är typgodkänd. I detta fall uppfyller inte blandaren de krav som finns inom regelverket ”Säker Vatten”. Prata i så fall med en rörmokare som med tekniska lösningar kan skapa denna extra säkerhet på produkter som inte når upp till rätt säkerhetsnivå.

Överlag rekommenderas kända märken. En del rörmokare listar till med de märken de lagar och byter ut och påpekar att de inte jobbar med andra märken. Orsaken till detta är att de måste ge garanti för det jobb som utförts. Men kan de inte lita på att produkterna håller rätt säkerhetsnivå vågar de inte heller ge full garanti för utfört arbete.

  • Stopp i avloppet

Vid stopp i avloppet bör man i första hand försöka åtgärda detta själv. Så länge man inte brukar våld, eller använder felaktiga kemikalier, bör det inte vara några problem att försöka lösa problemet. Det finns exempelvis speciella medel som kan hällas i toaletten för att proppen ska lösas upp. Andra produkter är sugproppen och rensare. Men är det fortfarande stopp efter egna insatser bör inte rören kopplas isär utan istället en rörmokare kontaktas.

Rörmokare har både enklare redskap samt kontakt med sugbil som i värsta fall kan behöva användas. Oavsett hittas en lösning på problemet. I detta fall kan det vara värt att kolla med sitt försäkringsbolag kring vad som täcks av försäkringen och vad man behöver betala själv.

  • Vattenskador

Har ett rör gått sönder eller en skarv brustit? Då gäller det att så snabbt som möjligt begränsa skadorna. Försök att i ett första läge stänga av huvudkranen vilket gör att vattentillförseln till hela bostaden stängs av. Om du vet exakt vilken ledning som gått sönder och var denna kan stängas av kan delar av systemet istället stängas ner. Kontakta sedan försäkringsbolaget som i sin tur kan rekommendera vilken rörmokare som bör komma och kontrollera skadan. Vid försäkringsärenden kan det nämligen vara fördelaktigt att anlita rörmokare som har samarbete med försäkringsbolaget.

Ha alltid nummer i närheten

Ha nummer till elektriker, låssmed och rörmokare i mobilen eller på en lista i köket/tvättstugan. När väl behovet uppstått vill man få hjälpen så snabbt som möjligt. Även om det skulle vara natt eller helg.